skoczylas suplementy
Różności

Nasiona chia — co warto o nich wiedzieć?

Te małe i niepozorne ziarenka były kiedyś głównym składnikiem diety Azteków. Cenione i znane już od czasów starożytnych dzięki swojemu dobroczynnemu wpływowi na organizm. Co warto wiedzieć o nasionach chia?

Nasiona chia — pochodzenie

Naturalnym miejscem występowania nasion chia jest Ameryka Południowa. Ich nazwa pochodzi od słowa „chian”, którego znaczenie można określić jako „oleisty”. Szałwia hiszpańska jest rośliną jednoroczną, która cechuje się niewielkimi, fioletowymi lub białymi kwiatami i szerokimi liśćmi. Owoce chia posiadają w miąższu sporą ilość małych nasionek.

Jakie są właściwości prozdrowotne nasion chia?

Nasiona chia ostatnimi czasy stały się dość powszechnie dostępnym i często stosowanym produktem w zdrowej diecie. Same owoce, jak i produkty z nich tworzone cechują się niesamowitymi właściwościami prozdrowotnymi. Zainteresowanie tym produktem można zauważyć po częstotliwości wyszukiwania w Google takich fraz, jak choćby „Skoczylas suplementy chia”. Nasiona te cechują się:

  • zawartością leptyny, która ma właściwości, które zwiększają poziom energii w organizmie oraz wspomagają przemianę materii;
  • obecnością kwasów tłuszczowych, które pozytywnie wpływają na pracę mózgu;
  • zawartością błonnika, który niweluje uczucie głodu, przez co pojawia się uczucie sytości, co wpływa na zmniejszenie porcji posiłku, a dodatkowo odpowiada on za spowolnienie wchłaniania cukrów prostych oraz trawienia węglowodanów;
  • pozytywnym wpływem na kondycję włosów, paznokci i skóry, dzięki obecności żelaza, cynku i wapnia;
  • korzystnym oddziaływaniem na wzrok dzięki zawartych w nich kwasom tłuszczowym omega-3, a w dodatku u osób starszych przeciwdziałają rozwojowi zwyrodnienia plamki żółtej.
  • nasiona szałwii hiszpańskiej to znakomite źródło potasu, który odpowiada za stymulację ciśnienia tętniczego krwi;
  • zawartością witamin E, B1 oraz B3;
  • obecnością dużej ilości pełnowartościowego białka, dlatego są idealnym uzupełnieniem diety wegańskiej oraz wegetariańskiej;
  • są świetnym źródłem magnezu, sodu i wapnia, które poprawiają pracę serca.

Jak najlepiej spożywać nasiona chia?

Nasiona chia to doskonały dodatek do koktajli, musli, jogurtów, puddingów, owsianki, sałatek, kasz czy ziemniaków. Można je również spożywać jako przekąskę. Stosowane często jako zagęszczacz do sosów i zup. Dodając je do mąki, pomagają w niepowtarzalnych wypiekach chleba, ciast i naleśników. Co więcej, można je kiełkować.

Możesz również polubić…